Suomessa ollaan tekemässä merkittävintä koulu-uudistusta sitten peruskoulun. Oppivelvollisuutta pidennetään 18 ikävuoteen tai tutkinnon suorittamiseen saakka asteittain vuoden 2021 syksystä. Toisen asteen koulutus myös muuttuu kokonaan maksuttomaksi eli oppikirjat ja opiskeluun tarvittavat välineet saadaan oppilaitokselta. Samalla kehitetään opinto-ohjausta ja tarvittavia nivelvaiheen opintoja perusopetuksen jälkeen, toisen asteen koulutukseen siirryttäessä.
Uudistuksella nostetaan osaamistasoa ja sitä kautta tuetaan työllisyyttä ja hyvinvointia. Samalla varmistetaan, ettei kukaan jäisi vaille mahdollisuutta opintoihin ja ammattiin. Tähänastiset keinot eivät ole riittäneet ja edelleen Suomessa n. 15% ikäluokasta jää ilman toisen asteen tutkintoa. Kouluttamattoman mahdollisuudet pysyvään työpaikkaan ovat jo nyt heikot ja heikkenevät tulevaisuudessa entisestään. Opintojen maksuttomuus luo tasa-arvoa ja parantaa erityisesti pienituloisten ja monilapsisten perheiden asemaa ja vähentää lukio- ja ammattikouluikäisten perheiden taloushuolia.
Myös Pohjois-Savon kannalta oppivelvollisuuden pidentäminen on tervetullut uudistus. Koko talousalueen elinvoima edellyttää mahdollisimman hyvää koulutustasoa ja laajaa osallistumista työelämään. Uudistus vahvistaa ammatillisia oppilaitoksia sekä lukioiden edellytyksiä toimia vastedeskin väylänä jatko-opintoihin.
Juuri nyt koronakriisistä toipuminen edellyttää vahvoja toimia koulutuksen ja osaamisen kohentamiseksi eikä mielestämme uudistusta saa lykätä. Kaikki opiskelupolun rakenteet ja mallit ovat jo olemassa, eikä portaittainen oppivelvollisuuteen siirtyminen tuo äkillisesti suuria lisävaateita. Opinto-ohjauksen kehittämistarvetta on ennestäänkin ja ministeriö on aloittamassa siihen kohdennetun hankkeen.
Maksuttomuus tuo muutoksia kustannuksiin ikäluokka kerrallaan, ja siihen hallitus on varannut rahoituksen. Mikään ei estä toteuttamasta uudistusta suunnitellussa aikataulussa ja on kaikkien etu aloittaa se mahdollisimman pian.